Zenei Tehetségkutató Fesztivál  |  Doboz-Szanazug 2016

A fesztiválról

A fesztivál ötlete és lényege

Számos zenei fesztivál várja látogatóit évről-évre hazánkban, ám a Rockszanazug ötletgazdái és szervezői már a kezdetekkor sem egy „szimpla” nyári rendezvényt kívántak életre kelteni.

Az alapötlet egy véletlen folytán dr. Galyas László jogász, eMeRTon-díjas zenész fejében fogant meg egy koncert kapcsán, amelyen Török Ádám és a Mini játszott mindenféle reklám nélkül is mintegy háromszáz zenerajongó előtt, a kedvelt alföldi üdülőhelyen, Szanazugban. Másnap a gáton sétálva merült fel benne a kérdés: „Hogy lehetne a zenét, és az Alföld ékszerdobozaként is emlegetett helyszínt egyszerre népszerűsíteni úgy, hogy közben tehetséges zenészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra?”

0

A páratlan szépségű helyszín és a zene szeretete szülte tehát a fesztivál ötletét, amely mögé több zenész, intézmény, szervezet, cég, vállalkozó és magánember is felsorakozott, akik dr. Galyas Lászlóval összefogva 2008-ban elindították a Rockszanazug Zenei Tehetségkutató Fesztvált.

A Rockszanazug lényege, hogy az előzetesen jelentkezett amatőr zenekarok, formációk, vagy akár szóló előadók bemutathatják zenéjüket, hangszertudásukat a kompetens, zenészekből, zenei szakemberekből álló zsűri előtt. Olyan zsűritagokról van szó, akik számtalan tehetséges fiatalt fedeztek fel és adtak a hazai zenei életnek, véleményük, tanácsaik mindenképp segítséget jelentenek mind a zenekaroknak, mind a zenészeknek.

Az első Rockszanazug Fesztiválra - minden várakozást felülmúlva - több mint ötven zenekar jelentkezett, az esti nagy koncerteken pedig olyan zenekarok léptek fel, mint a Hobo Blues Band, a nagy visszatérő Besenyő Blues Band, valamint az akkori zsűri, azaz Török Ádám és a Mini. Az első alkalommal kiderült, hogy ennyi zenekart a fesztivál nem bír el, ezért a szervezők kénytelenk voltak limitálni a részt vehető zenekarok számát. A Rockszanazug kényelmesen 10, pörgősebb lebonyolításban 15, de maximum 20 zenekart tud fogadni.

A zenei fesztivál maga nem verseny. Célja sokkal inkább a bemutatkozási lehetőség biztosítása olyan szakmai zsűri előtt, amelynek véleményére minden korosztály ad. Ennek ellenére a zsűri évről-évre hirdet helyezéseket különböző kategóriákban.

A fesztiválra nevezési díj nincs, a rendezvény látogatása díjtalan!

0

A második évtől újdonság is megjelent a fesztiválon, nevezetesen a Körösi Halételek Kavalkádja elnevezést kapott sütő- és főzőverseny, ahol bárki megmutathatta, hogy nemcsak hangszerével, hanem a fakanállal is jól bánik. Persze, a főzőverseny nem titkolt célja, hogy a fesztivál csodálatos környezetébe másokat, akár családokat is kicsalogasson, ami el is érte célját.

Az ízkavalkádra tehát bárki benevezhetett, bármilyen ételt elkészíthetett, az egyetlen kikötés mindössze az volt, hogy az étel alapja körösi hal legyen. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így az a fesztiválon azóta is rendszeresen megrendezésre és lebonyolításra kerül.

A legfrissebb hírek

2015. július 31., péntek - 18:32

Zakar Zoltán a zsűri élén

2015. július 31., péntek - 08:27

Bemutatkozik Anissza

2015. július 31., péntek - 07:54

Bemutatkozik a Soundflash Memory

2015. július 31., péntek - 07:12

Bemutatkozik az Artúr zenekar

2015. július 31., péntek - 06:32

Bemutatkozik a Not The Bees

2015. július 31., péntek - 06:11

Bemutatkozik Papp József

2015. július 30., csütörtök - 15:34

Bemutatkozik a Taxus Baccata

2015. július 30., csütörtök - 15:02

Bemutatkozik a Hetvenszer Hétszer Bocsánat

2015. július 22., szerda - 18:07

Bemutatkozik a The Trusted One

2015. július 21., kedd - 18:09

Beteltek a helyek

2015. július 21., kedd - 12:40

Ismét Szanazugban a Rockdoktor

2015. július 21., kedd - 08:14

Bemutatkozik a Vida Rock Band Roll

2015. július 17., péntek - 06:39

Alakul a fesztivál programja

--------------------

Facebook oldalunk

Zenekari jelentkezés és információ:
galyaslaszlo63@gmail.com

Előadóművészi Jogvédő IrodaDobozKörös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Zenész MagazinFater Motel