Zenei Tehetségkutató Fesztivál  |  Doboz-Szanazug 2016

Payer András Emlékoldal

Elveszíteni valakit mindig szomorú és fájdalmas, mégis valami egészen más fájdalmat és döbbenetet érez az ember, ha egy egy olyan valakit veszít el, akit mélységesen tisztel és becsül. Ez a megmagyarázhatatlan, megfogalmazhatatlan érzés jár át minket 2010. március 31. óta, amikor napvilágot látott a szomorú hír: Payer András, Öcsi bácsi elhunyt.

Payer András a Rockszanazug színpadán
A 2009-es Rockszanazug rádió reklámszpotja, Öcsi Bácsi tolmácsolásában.
Payer András a Rockszanazug színpadán

Talán van olyan, aki felteszi most magában a kérdést, hogy miért ez az emlékoldal egy rockfesztivál honlapján, hiszen Payer András egy más zenei világban nyújtott meghatározót. Nos, már csak pont emiatt is, hogy meghatározója volt a magyar zenei életnek, azonban Öcsi bácsi a Rockszanazug történetében is jelentős szerepet vállalt, s mindezt önzetlenül, csak azért, hogy a mostani fiatal tehetségek lehetőséget kaphassanak.

Nem kommunikáltuk, mert külön kérte, hogy ne tegyük, de a 2009-es fesztivál nem, vagy csak nagyon-nagyon nehezen jöhetett volna létre az ő segítsége nélkül, amit mi mindössze azzal a szerény lehetőséggel tudtunk meghálálni neki, hogy az évben láthatta és hallhatta őt a Rockszanazug közönsége. Akkor még nem tudtuk, hogy sajnos utoljára...

Payer András megszámlálhatatlan sláger szerzője, olyan közismert és közkedvelt daloké is, amelyek ma is hallhatók a rádiók műsorán, láthatók a televízióban, felhangzanak bulikban, sőt, nem ritkán éjszaka az utcákon is, ahogy a fiatalok éneklik azokat hazafelé menet. Olyan dalok ezek, amelyekről nemhogy utóbbiak, hanem sokszor még azok sem tudják, hogy Öcsi bácsi szerzeményei, akik pedig abban a korban voltak fiatalok, amikor ezek a felvételek slágerek lettek. Nem tudhatták, mert nem ő, hanem a kor legnagyobb sztárjai vitték azokat sikerre, ami azt bizonyítja, hogy nem akármilyen szerzeményekről van szó, már ha ezt bizonyítani kell egyáltalán.

Élete legnagyobb harcát vívta meg, amikor legyőzte a leukémiát, és tele volt tervekkel. 2011-ben hármas jubileumot szeretett volna ünnepelni, amelyről így nyilatkozott: "betöltöm a hetvenet, ötven éve szerzek zenét és negyvenöt éve vagyok az előadóművész pályán. Nagy ünnepet rendezek".

Igen, 2011-ben még csak 70 éves lett volna, amit majdnem a Rockszanzug 4 ideje alatt, július 31-én töltött volna be, így tervben volt, hogy abban az évben ismét kiáll a fesztivál színpadára. A sors kegyetlensége miatt azonban ez már nem valósulhat meg, és ez a mondat bármennyire is közhelyszerűen hangzik, jelen esetben hátborzongatóan igaz, hiszen Öcsi bácsi legyőzte a sokak által legyőzhetetlennek hitt betegséget, amely után egy hirtelen jött másik kór vitte el őt.

Az "Annyi arc ismerős" című életműkiadványa egy válogatás 45 esztendő dalterméséből, amely 90 (!) felvételt tartalmaz. Nekünk, akik szeretik, tisztelik és becsülik őt ez örök emléket, a magyar zenei életnek egy meghatározó és felejthetetlen korszakot, Öcsi bácsinak pedig örök előadói és szerzői dicsőséget jelent. Isten Veled Öcsi Bácsi!

A Rockszanazug szervezői

A legfrissebb hírek

2015. július 31., péntek - 18:32

Zakar Zoltán a zsűri élén

2015. július 31., péntek - 08:27

Bemutatkozik Anissza

2015. július 31., péntek - 07:54

Bemutatkozik a Soundflash Memory

2015. július 31., péntek - 07:12

Bemutatkozik az Artúr zenekar

2015. július 31., péntek - 06:32

Bemutatkozik a Not The Bees

2015. július 31., péntek - 06:11

Bemutatkozik Papp József

2015. július 30., csütörtök - 15:34

Bemutatkozik a Taxus Baccata

2015. július 30., csütörtök - 15:02

Bemutatkozik a Hetvenszer Hétszer Bocsánat

2015. július 22., szerda - 18:07

Bemutatkozik a The Trusted One

2015. július 21., kedd - 18:09

Beteltek a helyek

2015. július 21., kedd - 12:40

Ismét Szanazugban a Rockdoktor

2015. július 21., kedd - 08:14

Bemutatkozik a Vida Rock Band Roll

2015. július 17., péntek - 06:39

Alakul a fesztivál programja

--------------------

Facebook oldalunk

Zenekari jelentkezés és információ:
galyaslaszlo63@gmail.com

Előadóművészi Jogvédő IrodaDobozKörös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Zenész MagazinFater Motel